Toata informatia(text si fotografii) care urmeaza este protejata de copyright. Am copiat-o de pe Internet, pentru a o publica aici. Sper sa fie de folos si sa placa cat mai multor crescatori si nu numai.
In ultima editie a standardului german (Deutscher Rassegeflugel – Standard) brahma pastreaza descrierile anterioare, dupa cum urmeaza:
Origine: Galinacee uriasa de origine asiatic-americana; importata in jurul anului 1850.
Impresie generala: O infatisare plina de putere, cauzata de marimea extraordinara si de formarea masiva a corpului foarte lat, asezat nu foarte adanc, cu un penaj amplu, chiar si pe picioare, precum si datorita tinutei provocatoare si privirii indraznete.
Caracterisiticile cocosului de rasa:
1. Corp: lat; adanc, insa intins; purtat pe orizontala.
2. Gat: lungime medie; umflat in pene incepand cu partea din spate a capului, bine indoit spre spate.
3. Spate: porneste din umerii foarte lati, bine rotunjiti, pe aceeasi latime, cu o sa cu pene bogate si creste in directia cozii.
4. Umeri: lati, bine rotunjiti.
5. Aripi: scurte, puternice, stranse pe corp; aripile sunt acoperite de sa.
6. Sa: plina si cu pene stufoase.
7. Coada: scurta, insa mai lunga ca la Cochin; semilunile bine formate se desfac in sus, usor deschise cu penaj lateral amplu. Bolta superioara a semilunilor principale constituie punctul cel mai sus al liniei spate-coada, usor arcuite.
8. Piept: lat, plin si rotund.
9. Burta: lata si plina datorita penajului bogat in fulgi.
10. Cap: mic, lat, puternic arcuit, cu crestet lat, asezat peste ochi; detasat bine si clar in ceafa.
11. Fata: penaj putin sau deloc; rosie.
12. Creasta: creasta in forma de mazare; mica; asezata fix; in trei randuri fara spini; se prefera sa fie mai putin dezvoltata.
13. Barbita: mica; bine rotunjita si cu pielea fina; gatlejul umplut cu o piele (salba) trebuie sa iasa intre cei doi lobi.
14. Ureche: lunguiata; cu piele fina, rosie.
15. Ochi: adanci cu sprancene iesite in evidenta; rosii-portocalii.
16. Cioc: scurt; puternic; galben; dar de cele mai multe ori de culoare inchisa la varf si la coama; culoarea este in functie de specie.
17. Picioare: cu oase puternice; galben saturat; cu penaj amplu.
18. Pulpe: mai lungi decat media; penaj amplu, cu puf moale; in forma rasfranta (cu guler).
19. Degete: degetele mijlocii si cele exterioare acoperite cu pene lungi, tari (papuci).
20. Penaj: foarte moale si foarte pufos.
Caraceristicile gainii de rasa:
Pare mai indesata si unitara datorita pozitiei ei joase, gatului mai scurt si pieptului adanc atarnat; penajele de pe sa si din spatele pulpelor sunt mai stufoase decat la cocos; punctul cel mai sus al liniei spate-coada il constituie varfurile penelor mari ce acopera coada, deci nu este vorba de o crupa de Cochin.
Defecte majore privind caracteristicile de rasa:
Marime insuficienta; pozitie prea joasa; piept ingust; lipsa penajului la degetele mijlocii; ureche alba.
In ceea ce priveste coloritul care categoriseste brahma, initial, standardul german recunostea doar columbia, potarnichiu, albastru si negru. In 2003 se introduce si brahma cu benzi albastru-argintii si spate portocaliu.
Asadar, conform standardului german, columbia se imparte in:
1. Columbia alb-negru (la noi herminat deschis B.H.D.): 2. Columbia galben-negru (la noi columbia pe negru): 3. Columbia galben-albastru (la noi columbia pe albastru) 4. Cu benzi negre pe fond de potarnichiu (la noi potarnichiu pe negru): 5. Cu benzi albastre pe fond de potarnichiu (la noi potarnichiu pe albastru) 6. Cu benzi albastr-argintii si spate portocaliu, standardizat in 2003(la noi, Silver B.S.O.): 7. Negru: 8. Alb: 9. Albastru:
Spre deosebire de standardul german, cel american adauga anul acesta o incrucisare intre brahma si wyandotte foarte frumoasa, dar nereusita din punctul de vedere al germanilor:
Se stie ca, in conformitate cu conditiile de standardizare german, orice incrucisare trebuie sa prezinte stabilitate in generatiile urmatoare, cel american fiind mai permisiv. Incrucisarea sus amintita mai prezinta “alunecari” de la caracteristicile brahma (creasta mare cateodata, penaj putin la picioare, cateodata deloc pe degetul din mijloc), ceea ce este inacceptabil pentru standardul german
cand nu vor mai avea ce sa modifice vor reveni la standardul de baza al rasei brahma.germanii modifica std in functie de ceea ce reproduc ei iar naivii printre care si romanii cumpara angro.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.